Etten-Leur groeit
In de Omgevingsvisie Etten-Leur wordt gesproken over een totaal aantal nieuw te bouwen woningen van 2300. Dit betreft 1300 woningen in de Hoge Haansberg en 1000 woningen aan de Lage Vaartkant.
In de Omgevingsvisie en in de MER, de Milieueffectrapportage, staat te lezen dat de druk op de kwaliteit van de leefomgeving door effecten van met name industrie, verkeer en landbouw hoog blijft. Is deze druk op de kwaliteit inmiddels al niet te hoog geworden?
Naast bovengenoemde 2300 woningen zijn er nog vier projecten waar ik de aandacht op wil vestigen.
- Kloostervelden: daar zijn eind 2023 142 woningen gebouwd op het voormalige houtproductiebos. Weliswaar is een aantal bomen gespaard gebleven, maar de overige natuur is verdwenen.
- Podium EL: daar zijn 66 appartementen en 6 grondgebonden woningen in aanbouw. Dit is tegenover het Oderkerkpark.
- Stationsplein: de hoeveelheid woningen is hier nog niet bekend. Het worden in ieder geval appartementen en horeca.
- Schoenmakershoek noordoost: hier komen nog eens 112 woningen met opleverdata in 2026.
De woningen van deze vier projecten worden niet genoemd in de Omgevingsvisie, dus komen nog boven op de 2300 woningen die daar wel in vermeld staan.
Naast dat er bij sommige projecten natuur verdwijnt, gaat het niet alleen om de woningen zelf. Uiteraard wordt er ook naar de infrastructuur gekeken, die bij de nieuwe wijken sowieso aangelegd moet worden. Vergeet ook niet alle parkeerplekken die erbij zullen moeten komen. Meer infrastructuur, meer auto’s, meer overlast voor het milieu.
Dilemma
Natuurlijk begrijp ik het dilemma in dezen, want er moeten tenslotte meer woningen komen. Dat ondersteun ik zeker. Maar is er een grens aan de groei van Etten-Leur? Of bouwen we elk stukje in het centrum vol met appartementen, wat ook niet echt bevorderlijk is voor het uitzicht van reeds bestaande woningen. En laten we ook de daarbij behorende verkeersproblemen in het centrum niet vergeten.
En de buitengebieden, bouwen we het helemaal vol tot aan Zevenbergen toe?
Vinden we de economische groei het allerbelangrijkst?
Of doen we ons best om ook nog wat van de natuur te behouden?
De gemeente vindt het belangrijk dat aspecten als milieu, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid volwaardig worden meegewogen bij het maken van afwegingen. Dit is te lezen in de omgevingsvisie. Op papier zijn het mooie woorden, alleen leiden mooie woorden niet altijd tot dezelfde mooie daden.
Ik pleit ervoor om de omgevingsvisie te actualiseren én daarbij voortaan een vinger aan de pols te houden betreffende de totale hoeveelheid woningen, om de leefbaarheid te waarborgen.
Willen we nog wel verder groeien, is de vraag die we ons moeten stellen.
Laten we waakzaam blijven om de balans te houden tussen de prachtige natuur en de opdringerige mens.
No responses yet